Buğday Yetiştiriciliği


ÇİFTÇİ BROŞÜRÜ

Sayı:Ekim 2003

BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ

 

Merkezimizin faaliyetlerini maddi ve manevi destekleyen Çukurova Üniversitesi Rektörü Sayın Prof.Dr. Yalçın Kekeç'e, buğdayla ilgili bilgileri veren Sayın Prof.Dr. Tacettin Yağbasanlar'a, Tarım Makineleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. A. Musa Bozdoğan'a ve basım evi müdürü Sayın Ergin Ören'e teşekkür ederiz.


TOHUMUN ÖNEMİ

Ülkemizde tohumlukta karşılaşılan sorunların başında, bu tohumlukların temininde ve dağıtımındaki aksaklıklar gelmektedir. Üretimde ve dağıtımındaki sorunlar, ayni zamanda tohumluk kullanımında dalgalanmalara yol açmaktadır.Yani üretici, tohumu istediği zamanda istediği miktarlarda çoğu zaman alamamaktadır. Böyle durumlarda da genellikle tohumluk fiyatları yükselmekte ve üreticiye de yüksek gelmektedir. Bu durum çiftçinin kaliteli tohum kullanmasını engellemektedir. Bazı tohumluklar da, hastalıklı veya bozuk olmaktadır. Bu açıklamalardan da anlaşılacağı gibi, buğday veriminde en önemli faktörlerden biri kuşkusuz vasıflı tohum kullanımıdır.Ayrıca, buğday kendine döllenen bir bitki olması nedeniyle kullanılan tohumluğun 5 yılda bir değiştirilmesi gerekmektedir.Tohumculukta araştırma faaliyetlerine gereken destek verilerek yeni gelişmeler üreticilere ulaştırılmalıdır. Bölge koşullarına göre yapılan denemeler sonucunda tescil edilen tohumlukların üreticilerimiz tarafından uygun yörelerde kullanılması sağlanmalıdır. İşte merkezimiz, bu konuda çiftçi kardeşlerimizin daima yanında olacaktır. 

ÖNERİLEN BAŞLICA ÇEŞİTLER

Balatilla 2000: 
Çeşit sahibi, Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesidir. Yazlık, orta geçci, kurağa dayanımı orta, kışa ve yatmaya dayanımı iyi bir çeşittir. Çeşidin tescil dönemlerindeki ortalama verimi 642,3 kg/da olup, verim potansiyeli 725 kg/da'a kadar çıkmaktadır.Sarı pasa dayanıklıdır. 

Genç-99: 
Çeşit sahibi, Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümüdür. Yazlık olan çeşidin harman olma kabiliyeti ve gübreye reaksiyonu iyidir. Soğuğa, kurağa ve yatmaya dayanıklıdır. Çeşidin tescil dönemlerindeki ortalama verimi 574,1 kg/da'dır. Verim potansiyeli ise, 675,2 kg/da'a kadar çıkmaktadır. Sarı ve kahverengi pasa dayanıklıdır. 

Adana-99:
Çeşit sahibi, Çukurova Tarımsal Araştırmadır. Yazlık olan çeşidin harman olma kabiliyeti ve gübreye reaksiyonu iyidir. Soğuğa, kurağa ve yatmaya dayanağı iyidir. Çeşidin tescil dönemlerindeki ortalama verimi 665,2 kg/da olup, verim potansiyeli 735,0 kg/da'a çıkmaktadır. Sarı ve kahverengi pasa dayanıklıdır. 


EKİMİ 
Buğday ekimi için 15 Kasım-15 Aralık en uygun ekim zamanıdır.Serpme ekimde dekara 23-28 kg, mibzerle ekimde ise 18-20 kg tohumluk kullanımı uygun görülmektedir. 

     

GÜBRELEME 
Buğday üretiminde, gübreleme toprak analizi sonuçları ve iklim durumuna göre tavsiye edilen miktarlarda yapılmalıdır. Genellikle dekara saf olmak koşuluyla, 14 kg azot ve 8 kg P2O5 önerilmektedir.

     

HASTALIKLAR
Buğday tarlalarında görülen önemli hastalıklar arasında pas (özellikle sarı pas) ve Septoria gelmektedir. Bunun için hastalıklara dayanıklı çeşit kullanılması, sık ekim yapılması, yabancı ot mücadelesinin zamanında yapılması ve fazla azotlu gübreden kaçınılması gerekir.

      

Ç.Ü. Tarımsal Yayım, Arş. ve Uyg. Merk.Müd. 
Prof.Dr. Yaşar GÜRGEN 

Telefon ve Faks: 0 322 338 67 46